...když mě políbí múzák

Kdybych měla křídla...

16. 5. 2011 18:28
Rubrika: Hokus Pokus

Češtinářská olympiáda. Školní rok 2009/2010. Úvaha na téma poněkud patetické, leč povznášející. Tak jsem se snažila to vzít trošku s nadhledem...

 

KDYBYCH MĚLA KŘÍDLA

Létat. To byl odvěký sen lidstva. Když umí létat ptáci, takoví zanedbatelní tvorečkové, proč bychom to neměli umět i my lidé, páni tvorstva?
Možná to zní trochu ještině, ale jen si to představte! Ráno bych například mohla vstávat o dobrou třičtvrtě hodinku déle. Na cestu do školy s pomocí křídel by mi určitě stačilo méně času než ta obvyklá uspěchaná půlhodina. Unikla bych ranním zmatkům, nebezpečí v podobě mnohdy nezastavujících aut na přechodech a vůbec nejlepší by bylo, kdybych mohla svá křídla půjčovat i ostatním. Tatínek by v pohodě přeletěl tradiční dopravní zácpy v Kolíně, kam jezdí za prací. Navíc by se stal hvězdou kdekterých novin. Maminka by se mohla mnohem rychleji pohybovat bytem plným mého čtyřletého brášky a jeho věčně rozházených hraček... Jedním slovem nádhera.
Ale vraťme se zpět k mému praktickému využití. Nic proti panu Diezenhoferovi, ale když navrhoval klášter, v němž se nachází naše gymnázium, nemusel do plánů vecpat tolik schodů a tak dlouhatánské chodby. Kdybych měla křídla, vylétla bych schody jedna dvě a chodby by se staly hračkou. Prostě neskutečná úspora času.
Jak by se ovšem s křídly spalo? Asi dost těžko. Já navíc nejraději usínám na zádech, tudíž bych musela mít křídla sundavací.
A jak se s nimi ve škole opírat o židli? Máme někdy i devět vyučovacích hodin, to se vážně nedá sedět jen ve vzpřímené poloze! Proto, jak jsem se už zmínila, křídla ano, ale jen, když je to potřeba.
Nyní bych přešla od čistě praktických využití k poněkud vzletnějším. Zdálo se Vám někdy, že létáte? Mně ano. Bohužel jen dvakrát, ale stálo to za to. V prvním snu jsem letěla na Mars. Když jsem se z úspěšné výpravy vrátila, vznášela jsem se nad davy svých fanoušků. Nádherný pocit. :)
Druhý sen si už téměř nepamatuji, ale létala jsem někde blízko vrcholků velehor.
Napadlo mě tedy, že kdybych opravdu měla křídla, mohla bych se zadarmo podívat, kam by se mi zachtělo. Třeba do Austrálie, to je můj sen. Ovšem přeletět oceán, to bych musela hodně trénovat!
Křídla mohou být opravdu užitečná. Je škoda, že je člověk nemá. Aspoň se ale (snad) drží trochu při zemi.

Zobrazeno 1278×

Komentáře

katinka

Jé, to jsem taky musela psát! Už vím, křídla z hlediska estetického - netopýří versus tradiční "ptačí" andělská. Ale tu práci jsem nenašla :(

Lucyinka

Škoda, škoda, zkus to ještě!

katinka

Tak já se po ní teda mrknu ještě jednou :)

katinka

Ne, nemám to!

Lucyinka

Ach, to je nemilé... Jsem myslela, že bychom to mohly porovnat...

katinka

Je mi nesmírně líto :(

uttina

To je divný, slyšela jsem o několika tématech olympiád z čj a oni to jednoduše musí opakovat, stále cyklicky tak po 5 letech, protože všechny témata jsme už takhle někdy psali, ne? Aspoň pokaždý, když o něčem slyším, je mi to podezřela povědomé..:-) Asi se jim nechce vymýšlet nové hodnocení..:-D

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz